Museum Beesel | Vorige expositie(s)
58987
page-template-default,page,page-id-58987,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Vorige expositie(s)

EXPOSITIE BEESELS Keramiek

Van 19 juni tot 25 september 2022 heeft het Museum Beesel haar eerste officiële expositie mogen houden  [LINK] De expositie toonde een historisch/chronologisch overzicht van de sierkeramiek, gemaakt in de ateliers van St. Joris en Loré. Twee grote doeken op de buitenwanden vertelden het verhaal van deze ateliers met teksten en foto’s. Kenmerkend voor St Joris zijn de zoutglazuren. In de rechter ruimte stond religieuze kunst met zoutglazuur van Piet Schoenmaker, Joep Thissen, Jules Rummens en Jan Lücker e.a. Ook was er toegepaste kunst met zoutglazuur, bijvoorbeeld schemerlampstaanders, te zien. Verder beelden van St Joris en de draak door Louis Konickx evenals een Piëta. Rond 1960 verving men de ovens door gasgestookte ovens en werden nieuwe glazuren ontwikkeld, bijvoorbeeld door Ton van der Rotten. Draaiwerk met deze nieuwe glazuren was in de linker ruimte te zien o.a. van Vassil Ivanof en Rodolfo Gonzalez Mele.  Het kunstatelier van St. Joris is in 2006 definitief gesloten.De fabriek van Loré heeft bestaan van 1954 tot 1981. Werken uit dit atelier zijn van Joep Thissen met de zgn. sgraffito techniek, Mathieu Camps en Jules Rummes.

 

EXPOSITIE KERSTGROEPEN tijdens Kerst 2022

Tijdens de expositie van kerstgroepen in de kerk, was het museum ook geopend. Er waren kerstgroepen, kersttaferelen en beeldjes van verschillende kunstenaars te zien:  Joep Thissen, Edmund Wessling, Jan Lücker en Albert Meertens.