Museum Beesel | Vorige expositie(s)
58987
page-template-default,page,page-id-58987,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Vorige expositie(s)

EXPOSITIE IN DE BAN VAN DE DRAAK IN MUSEUM BEESEL

Zaterdag 3 juni 2023 is onder grote belangstelling de expositie ‘In de ban van de Draak’ geopend. Voorzitter Paul Geraedts van de Stichting Museum Beesel verwelkomde de gasten en vertelde in een boeiende toespraak dat in het jaar van het Draaksteken een expositie over dit thema natuurlijk niet kan ontbreken.

Een prachtige expositie die op een interactieve wijze het verhaal over de historie en de betekenis ervan voor de Beeselse gemeenschap vertelt. Beelden van deze tentoonstelling en een impressie via deze  [LINK]

In deze expositie wordt de bezoeker aan de hand van historische foto’s, audiovisuele beelden, toelichtende teksten en kostuums meegenomen in de legende, het Draaksteken vroeger en nu, het Kinderdraaksteken en hoe het spel in diverse Europese steden wordt opgevoerd.

Bijzonder zijn de interactieve touchscreens die prachtige historische films en foto’s (vanaf 1919) bevatten.  Verder toont de expositie keramische kunst rond het thema Draaksteken. Naast de karakteristieke keramiek uit de voormalige Beeselse ateliers is er hedendaags werk te zien van Jos Beurskens, Herman en Sabrina Crins, Leonne van Deuzen, Cindy Heldens, Stan Linssen en Petra Lommen, Ton Simons, Petra Crins en Joop Cromvoets. Bovendien worden er werkstukken getoond van kinderen van de basisschool, die ze samen met SBKE (Stichting Beesels Keramisch Erfgoed) hebben gemaakt.

Elke zondag is de expositie geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Rond het Draaksteken zullen de openingstijden ruimer zijn. Buiten genoemde openingstijden kunnen groepen een bezichtiging plannen. Aanvraag via info@museumbeesel.nl

Voor meer informatie over dit geweldige spektakel verwijzen wij u naar de website Draaksteken Beesel

 

BEESELS Keramiek

Van 19 juni tot 25 september 2022 heeft het Museum Beesel haar eerste officiële expositie mogen houden  [LINK] De expositie toonde een historisch/chronologisch overzicht van de sierkeramiek, gemaakt in de ateliers van St. Joris en Loré. Twee grote doeken op de buitenwanden vertelden het verhaal van deze ateliers met teksten en foto’s. Kenmerkend voor St Joris zijn de zoutglazuren. In de rechter ruimte stond religieuze kunst met zoutglazuur van Piet Schoenmaker, Joep Thissen, Jules Rummens en Jan Lücker e.a. Ook was er toegepaste kunst met zoutglazuur, bijvoorbeeld schemerlampstaanders, te zien. Verder beelden van St Joris en de draak door Louis Konickx evenals een Piëta. Rond 1960 verving men de ovens door gasgestookte ovens en werden nieuwe glazuren ontwikkeld, bijvoorbeeld door Ton van der Rotten. Draaiwerk met deze nieuwe glazuren was in de linker ruimte te zien o.a. van Vassil Ivanof en Rodolfo Gonzalez Mele.  Het kunstatelier van St. Joris is in 2006 definitief gesloten.De fabriek van Loré heeft bestaan van 1954 tot 1981. Werken uit dit atelier zijn van Joep Thissen met de zgn. sgraffito techniek, Mathieu Camps en Jules Rummes.

 

EXPOSITIE KERSTGROEPEN tijdens Kerst 2022

Tijdens de expositie van kerstgroepen in de kerk, was het museum ook geopend. Er waren kerstgroepen, kersttaferelen en beeldjes van verschillende kunstenaars te zien:  Joep Thissen, Edmund Wessling, Jan Lücker en Albert Meertens.