Museum Beesel | Lopende expositie
58679
page-template-default,page,page-id-58679,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lopende expositie

De expositie is te bezichtigen op zon- en feestdagen vanaf 25 december tussen 14:00 en 17:00 uur
Deze loopt tot "Driekoningen" en is gratis te bezichtigen

De stal van Bethlehem

 

Kerstkeramiek in de Sint Gertrudiskerk

 

Vrijwilligers hebben zich ook dit jaar weer ingezet om in de Beeselse Sint Gertrudiskerk een mooie kerstsfeer te creëren.
Maar liefst vijf bijzondere keramische kerstgroepen en de oude kerstgroep met stoffen figuren worden gepresenteerd. Alle kerstgroepen en kerstfiguren zijn in Beesel gemaakt.

 

Jaren zeventig

Achter in de kerk is een traditionele kerststal gebouwd. De originele stoffen kerstbeelden – een aantal decennia geleden gemaakt door enkele Beeselse parochianen onder leiding van Mia Hoogenboom – zijn speciaal voor deze gelegenheid weer van de zolder gehaald en opgelapt. In een uitbundig groen decor brengen ze de sfeer van de jaren zeventig weer terug in de kerk.

               *************

Stal van Bethlehem 1: Piet Schoenmakers

Rechtsachter in de zijbeuk van de kerk staat een monumentale kerstgroep die Piet Schoenmakers eind jaren vijftig voor St. Joris ontwierp. De beelden van deze groep zijn door vrijwilligers van SBKE in 2011 uit oude mallen gereproduceerd en vervolgens op traditionele wijze in een met hout gestookte oven gebakken en met zout verglaasd.

Stal van Bethlehem II: Piet Schoenmakers

Op het priesterkoor voor in de kerk staan enkele biscuit gebakken beelden van dezelfde monumentale kerstgroep die Piet Schoenmakers voor St. Joris ontwierp. Omdat deze beelden niet zijn verglaasd creëren ze een geheel eigen en totaal andere sfeer.

               ************

Kersttriptiek: Albert Meertens

In de linker zijbeuk van de kerk staat een kersttriptiek dat door de Nijmeegse kunstenaar Albert Meertens voor St. Joris is ontworpen. Dit exemplaar is in 1945 gemaakt, de beginjaren van het kunstatelier van St. Joris

               *************

Kerstgroepen: Joep Thissen

Naast het kersttriptiek pronken twee kerstgroepen die allebei door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in Beesel zijn gemaakt. Bijzonder is dat hij een van de groepen (grotere beelden) in hetmidden van de jaren vijftig maakte voor St. Joris, terwijl hij de andere kleinere beeldengroep beginjaren zestig voor de ‘concurent’ Loré heeft gemaakt. Beide groepen zijn jarenlang in productie geweest

               *************

De kerstexpositie in de Sint Gertrudiskerk is een initiatief van Frits Peeters en is mogelijk gemaakt door Parochie Sint Gertrudis, Kernoverleg Beesel, Kwekerij Bouten en vrijwilligers van Stichting Beesels Keramisch Erfgoed en de Gouden Ploeg Bieslo.