Museum Beesel | Nieuws
58897
page-template-default,page,page-id-58897,qode-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-1.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Expositie 2024 in het Aad Roadhoes in Beesel

Op 5 mei 2024 opent onze nieuwe expositie in het Aad Raodhoes. De expositie bestaat uit twee onderdelen: een vaste tentoonstelling over het Draaksteken en het Beesels keramiek en een wisseltentoonstelling van keramisten van de Keramiekkring Limburg.

De vaste tentoonstelling laat in een atelieropstelling de geschiedenis van het Beesels keramiek zien. Het ontstaan van de keramische kunstvoorwerpen in het atelier van de fabriek van St. Joris, voorbeelden van de kenmerkende zoutglazuren, maar ook de nieuwe glazuren vanaf 1960. In de vitrines prachtig keramiek van bekende kunstenaars, met name uit de jaren 50 tot en met 70. Naast sierkeramiek maakte men bij St. Joris ook monumentale kunst, zoals standbeelden en reliëfbeelden. In de expositie zijn hier foto’s van te zien.

Onderdeel van de expositie is tevens een zogenaamd keramisch ommetje. Dit is een wandelroute door het centrum van Beesel langs een dertigtal bestaande monumentale keramische kunstwerken.

Verder toont de expositie ook keramiek rond het thema Draaksteken. Niet alleen keramiek, maar ook het verhaal, foto’s en video’s van het Draaksteken zijn te zien. De twee aanwezige touchscreens bevatten veel informatie over het Draaksteken sinds 1918 en over de geschiedenis van het Beesels keramiek.

In de andere ruimte van het museum is een wisselexpositie geplaatst. Het thema van deze expositie is ‘spiegelingen in klei’. Twaalf hedendaagse Limburgse kunstenaars van de KeramieKring Limburg, hebben, geïnspireerd  door een keramisch object uit de bestaande collectie Beesels keramiek, een nieuw kunstwerkwerk gemaakt. In de expositie wordt het ‘oude’ en het nieuwe werk naast elkaar geëxposeerd. Ook de motivatie en het werkproces worden getoond.

De expositie is vanaf 5 mei tot eind september elke zondag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis.